Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΒΟΛΒΟΣ ΚΥΚΛΑΜΙΝΟΥ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ

Του βιολόγου καθηγητή Γιάννη Δ. Λύρα
Πηγαίνοντας προς Μελιγαλά με τη σύζυγό μου Καίτη, για να πάρει χρήματα από την τράπεζα, το Σάββατο 24-10-2010 στις 5 μ.μ., στην ανηφόρα στο Δερβενάκι πριν το χωριό Σκάλα, είδαμε απέναντι δίπλα στις γραμμές του τραίνου,
μια μεγάλη αγκαλιά άνθη από
 κυκλάμινα και μας εντυπωσίασε το θέαμα. ω το βολβό. Είχα στο αυτοκίνητο ένα πριόνι και ένα τσεκούρι, γιατί το πρωί πήγα και καθάρισα τις ελιές μου να είναι καθαρές όταν θα τιναχτούν. Σκαλίζοντας και με μεγάλη προσοχή κατάφερα να φτάσω στο βολβό του κυκλάμινου. Αντικρύσαμε μια πατάτα τεραστίων διαστάσεων με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Έχει διάμετρο 35 εκατοστά, πάχος 25 εκατοστά και η μάζα της με το ριζικό σύστημα και το χώμα που είχαν κατακρατήσει οι
ρίζες της ήταν 5.3 κιλά και ο αριθμός των κυκλάμινων ήταν 302. Εάν γνώριζα εκ των προτέρων ότι ο μοναδικός αυτός βολβός είχε τόσα πολλά άνθη, θα φωτογράφιζα το βολβό μαζί με τα άνθη, γιατί κάποιος μπορεί να αμφιβάλλει αυτό το σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Επειδή έχουμε αναρτήσει τα 4 διατηρητέα μνημεία της φύσης του νομού Μεσσηνίας, πιστεύω σαν έμπειρος βιολόγος, ότι αυτό είναι το πέμπτο. Φωτογραφίσαμε το αποτύπωμα του βολβού, την περιοχή, και βρήκαμε άλλα 6 μικρότερα μεγέθη διαμέτρου μεταξύ 20-25 εκατοστών και βάρους 2-3 κιλά το καθένα.
Κάνω έκληση σε πανεπιστήμια, ειδικούς βιολόγους, ερευνητές, φυσιολόγους, γενετιστές, Έλληνες και ξένους, να ασχοληθούν με το σπουδαίο αυτό μνημείο της φύσης ,γιατί όντος είναι κάτι το σπάνιο και μπορώ να τους οδηγήσω και στο χώρο που βρέθηκε, για να μελετήσουν, χρονολογήσουν και βγάλουν τα συμπερασματά τους για τον σπάνιο μοναδικό αυτό βολβό, ή ας επικοινωνήσουν μαζί μου Γιάννης Δ. Λύρας, Βαλύρα Μεσσηνίας 24002 ή Μπενιζέλου Ρούφου 50-54, Πάτρα 26224, τηλ.2610334215 ή 2610329991.
Για του λόγου το αληθές φωτογράφισα το βολβό και την ανθοδέσμη των κυκλάμινων προβάλλοντας έτσι τη χλωρίδα της περιοχής μας τόσο στην Ελλάδα ,όσο και στο εξωτερικό. Είναι κάτι το αξιοθαύμαστο το οποίο χρειάζεται ειδική μελέτη και θα πρέπει να γραφεί στα ρεκόρ Γκίνες τόσο για τα μέγεθος, μάζα και αριθμό ανθέων.
Επειδή γοητευθήκαμε και οι δυό, στην επιστροφή, πήγαμε στο χώρο και κόψαμε τα κυκλάμινα.
Επειδή το χώμα ήταν νωπό λόγο βροχής, αποφάσισα να βγάλ



Ζυγίζει 5,3 κιλά
με 302 άνθη (!)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου