Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η ομορφιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε…

Νέες καινοτομίες της τεχνολογικής προόδου και των επιστημών αγωνίζονται να προλάβουν ή και να σταματήσουν τα αποτελέσματα του χρόνου … που αυτός επιφέρει στην ανθρώπινη υπόσταση, με το πέρασμά του. Αποτελέσματα που γίνονται ορατά εκ πρώτης όψεως, στο παρουσιαστικό όλων μας. Εμφανείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα και μαρτυρούν την ηλικία μας, αλλαγές που αφορούν τη σύσταση, την ποιότητα, την υφή και την εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας.Παράλληλα, ιδίως τούτην την εποχή, η παραμελημένη διατροφή και οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα συνεισφέρουν δραστικά στα παραπάνω αφού είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας. Οι ρίζες αυτές καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα του σώματός μας, προκαλώντας δερματικές παθήσεις, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα φθοράς. Βέβαια, ο οργανισμός διαθέτει αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, που όμως οι άμυνες αυτές δεν αρκούν ή και εξαντλούνται ιδίως σε περιόδους υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και της κατάχρησης στη διατροφή και -πιθανότατα- στο αλκοόλ. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η ενίσχυσή τους με…τι άλλο παρά ότι καταναλώνουμε και ουσιαστικά κάνουμε ένα με τον εαυτό μας!

Οι στομαχικές διαταραχές οδηγούν σε κατάθλιψη

Οι πόνοι στο στομάχι που προκαλούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.Επιστήμονες από το … πανεπιστήμιο Stanford κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι βραχυπρόθεσμοι πεπτικοί ερεθισμοί που προκαλούνται κατά τα πρώτα στάδια ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να έχουν συνέπειες στην ψυχική του υγεία αργότερα.«Έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και το πώς επηρεάζει τον οργανισμό. Αλλά αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι στομαχικές διαταραχές και οι γαστρικοί ερεθισμοί μπορούν στα νεογέννητα μπορεί να φέρουν τον εγκέφαλο σε μια μόνιμη καταθλιπτική κατάσταση» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Pankaj Pasricha.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τα παιδιά που θήλασαν έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς

Τα μωρά τα οποία οι μητέρες τους τα θήλασαν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι την ηλικία … των πέντε ετών, σε σχέση με όσα τράφηκαν με βρεφικό γάλα («φόρμουλα»), σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη διαφορά, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι το γάλα του θηλασμού περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζωτικές ουσίες (πολυακόρεστα λιπαρά και ορμονικούς παράγοντες), που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του βρέφους. Επίσης, ο θηλασμός συνεπάγεται μεγαλύτερη σωματική και ψυχική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το νεογέννητο, πράγμα που βοηθά στη μάθηση και την προσαρμοστικότητα του βρέφους στο νέο περιβάλλον που βρέθηκε.Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι όλα τα παιδιά, κατά καιρούς, εμφανίζουν επιθετικές ή αρνητικές συμπεριφορές, όμως θεωρείται πως εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα, μόνο αν αυτές οι πράξεις γίνονται συστηματικά για μεγάλη χρονική περίοδο και αναστατώνουν την προσωπική και την οικογενειακή ζωή του παιδιού.