Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Καρκίνος του νεφρού σε… πολλές μπριζόλες!

Όσοι κα … ταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου του νεφρού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλιάδων ενηλίκων.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.
Η παρουσία σε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών που εντοπίστηκαν στο κρέας στα κάρβουνα ή στη σχάρα επίσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Τα ευρήματά μας στηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινων ή επεξεργασμένων κρέατων και παρασκευή του κρέατος με μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο», είπε η επικεφαλής των ερευνητών Κάρι Ντάνιελ του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.
Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσά τους και την κατανάλωση κρέατος, και στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν για εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο, την πορεία της υγείας τους για να εντοπίσουν πιθανή εμφάνιση καρκίνου.Κατά τη χρονική αυτή διάρκεια, περίπου 1.800 από αυτούς–ποσοστό μικρότερο από μισό τοις εκατό–διαγνώστηκαν με καρκίνο του νεφρού.
Κατά μέσο όρο, οι άνδρες στην μελέτη κατανάλωναν 57 με 85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα ενώ οι γυναίκες μέχρι 57 γραμμάρια. Εκείνοι που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος- περίπου 113 γραμμάρια την ημέρα- είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα καθημερινά.
Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή η παρασκευή του με συγκεκριμένο τρόπο προκαλεί καρκίνο του νεφρού. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Φαραμάουι, επιδημιολόγο στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας στο Φορτ Ουόρθ, ορισμένοι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος δεν θα εμφανίσουν καρκίνο του νεφρού, ενώ άλλοι οι οποίοι δεν τρώνε σχεδόν ποτέ κόκκινο κρέας θα εμφανίσουν.
«Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, περιέχει πρωτεΐνες», πρόσθεσε ο ίδιος προτείνοντας την κατανάλωση περιορισμένης ποσότητα κρέατος με ταυτόχρονη τήρηση διατροφικών συμβουλών.
«Δεν θα πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας γιατί συνδέεται με τον καρκίνο του νεφρού» τόνισε ο Φαραμάουι.
Από την πλευρά της η Ντάνιελ είπε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με κάποιες μορφές καρκίνου και όχι με άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου