Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Φρουκτόζη ή ζάχαρη;

Ο έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον η μεγάλη κατανάλωση φρουκτόζης απειλεί την υγεία αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, την πιθανότητα για ασθένειες των νεφρών και για διαβήτη, έφερε στην επιφάνεια την έρευνα ομάδας του University of Colorado School of Medicine, που συγκρίνει τα αποτελέσματα δύο γλυκαντικών στη δυτική διατροφή. 
Μελετήθηκε η φρουκτόζη που προκύπτει συνήθως από σιρόπι καλαμποκιού και η λευκή ζάχαρη σε σχέση με τον αντίκτυπό τους λίγες ώρες μετά την πέψη. Ιστορικά, και οι δυο ουσίες έχουν χαρακτηριστεί ως όμοιες ως προς τις συνέπειες στον οργανισμό. Ωστόσο αυτή η έρευνα εντοπίζει τη μικρή αλλά σημαντική διαφορά τους. Βρέθηκε ότι η δομή τους συντελεί σε διαφορετική απορρόφηση από το αίμα. Η ζάχαρη έχει 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη ενώ η φρουκτόζη που καταναλώνουμε έχει 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη. Σε αυτή τη διαφορά οφείλεται και το γεγονός ότι η φρουκτόζη είναι λίγο πιο βλαβερή.
Στην έρευνα που έγινε με συνεργασία και άλλων επιστημόνων από το University of Florida, βρέθηκε ότι η φρουκτόζη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα οδηγώντας σε αύξηση του ουρικού οξέως και της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά μακροπρόθεσμα και πόσο πολύ επηρεάζει τον οργανισμό, όμως το βέβαιο είναι ότι τα δύο γλυκαντικά δεν είναι ίδια. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε τη φρουκτόζη και άλλα αναψυκτικά, σνακ ή γλυκά που την περιέχουν, μέχρι να διαπιστώσουμε περισσότερα για το μικρό, μεγάλο ή ασήμαντο μέγεθος των επιπτώσεων. Μπορούμε άλλωστε να αντικαταστήσουμε 100% οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης με μέλι που είναι υγιεινό και διαθέσιμο σε πολλές ποικιλίες στη χώρα μας.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου