Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αντισώματα του καρχαρία εναντίον καρκίνου

Τα μοναδικά στο είδος τους IgNAR του μεγάλου ψαριού μπορούν να προσφέρουν θεραπείες ενάντια στον καρκίνο του μαστού
Ενας τύπος αντισώματος που εντοπίζεται μόνο στο αίμα του καρχαρία μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αναφέρουν επιστήμονες. Εκτιμάται ότι τα μοναδικά στον καρχαρία αντισώματα IgNAR μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να οδηγήσουν σε δημιουργία νέων φαρμάκων για τη νόσο.


Εναρξη τριετούς μελέτης
Βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν έλαβαν πρόσφατα χρηματοδότηση της τάξεως των 200 χιλιάδων λιρών (περίπου 240 χιλιάδες ευρώ) από το σκωτσέζικο ερευνητικό ίδρυμα για τον καρκίνο AICR (Association for International Cancer Research) προκειμένου να διεξαγάγουν τριετή μελέτη σχετικά με τα... αντικαρκινικά αντισώματα του καρχαρία.


Η ερευνητική δουλειά τους θα επικεντρωθεί σε δύο μόρια, τα HER2 και HER3, τα οποία εντοπίζονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Οταν αυτά τα δύο μόρια «ζευγαρώσουν» στέλνουν σήμα στα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν.


Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα αντισώματα IgNAR θα αποτρέπουν τα δύο μόρια από το να στείλουν το σήμα της ανάπτυξης του καρκίνου. Η δρ Ελεν Ντούλεϊ από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν που θα ηγηθεί της μελέτης ανέφερε ότι «τα αντισώματα IgNAR είναι άκρως ενδιαφέροντα καθώς προσδένονται σε στόχους όπως οι ιοί και τα παράσιτα με πολύ διαφορετικό τρόπο από τα αντισώματα των ανθρώπων. Και αυτό διότι η περιοχή πρόσδεσής τους είναι πολύ μικρή και έτσι μπορούν να χωρέσουν σε σημεία όπου τα ανθρώπινα αντισώματα δεν μπορούν».


Τα μοναδικά αντισώματα
Η ερευνήτρια συμπλήρωσε πως η ομάδα της πιστεύει ότι θα καταφέρει να εκμεταλλευθεί αυτή τη μοναδική ικανότητα πρόσδεσης των IgNAR με στόχο να σταματήσει τη δράση των μορίων HER2 και HER3. «Ετσι θα μπει τέλος στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού».


Σημειώνεται ότι πολύ υψηλά επίπεδα HER2 εντοπίζονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων γυναικών με θετικό στο γονίδιο HER2 καρκίνο του μαστού - περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών με τη νόσο παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη μορφή.


Παρ' ότι ο θετικός στο HER2 καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, εμφανίζεται αρκετές φορές ανθεκτικότητα στη θεραπεία. Ετσι η νέα μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη για αρκετές γυναίκες.


«Με τη χρηματοδότηση του AICR θα αρχίσουμε να εξερευνούμε τη δυναμική των αντισωμάτων IgNAR ως μελλοντικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρόχρονη διαδικασία, ωστόσο ελπίζουμε ότι αν η υπόθεσή μας επαληθευθεί θα αναπτύξουμε νέα φάρμακα για τον καρκίνο με βάση αυτά τα μοναδικά αντισώματα του καρχαρία» κατέληξε η δρ Ντούλεϊ.


Από την πλευρά της η Λάρα Μπένετ από το AICR ανέφερε ότι «ερευνητικά προγράμματα όπως αυτό που ξεκινά στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν είναι πολύ σημαντικά για τη μελλοντική ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών οι οποίες θα βοηθήσουν γυναίκες όπως αυτές που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε φάρμακα σαν το Herceptin».


Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας μεγάλος «δολοφόνος» των γυναικών. Ωστόσο η πρόοδος της επιστήμης και των θεραπειών έχει χαρίσει σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης σε πολλές ασθενείς.


Ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των γυναικών με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου επιβιώνει επί τουλάχιστον πέντε έτη μετά τη διάγνωση ενώ το 75% επιβιώνει για τουλάχιστον 10 έτη από τη διάγνωση.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus 1 Οκτωβρίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου