Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο Ρόμπιν παίρνει μεταγραφή στον Παναιτωλικό


Ο Ρόμπιν παίρνει μεταγραφή στον Παναιτωλικό
Του Δημήτρη Κουρέτα
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, παρ' όλη την τεράστια παράδοση και το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου και την πρώτη σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα οικονομικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία είναι αρκετά περιορισμένα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αφορά χύμα ελαιόλαδο. 
Ενδεικτικά, ενώ το 2007 η συνολική ποσότητα εξαγωγών ελαιολάδου προς τις χώρες της ΕΕ ανήλθε σε 104.000 τόνους, μόνο 8.500 τόνοι αφορούσαν τυποποιημένο ελαιόλαδο (ποσοστό 8%). Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η υπόλοιπη ποσότητα 95.500 τόνοι (ποσοστό 92%) αφορούσε χύμα ελαιόλαδο, επιπλέον 9.400 τόνοι ελαιολάδου διατέθηκαν σε τρίτες χώρες (όλο εμφιαλωμένο).
Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη Study on the Promotion of Consumption of Olive Oil and Table Olives in China (Μάρτιος 2010) και τα ενημερωτικά δελτία No 47 Φεβρουάριος 2011, No 48 - Μάρτιος 2011, No 49 - Απρίλιος 2011, του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου IOC (International Olive Council  ΔΟΛ) αναφέρονται τα παρακάτω:

Η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελαιολάδου στον κόσμο. Το ελαιόλαδο που παράγει δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής (Ιταλικής) αγοράς. H Ιταλία εισάγει ελαιόλαδο, το εμφιαλώνει και το εξάγει ως Ιταλικό προϊόν
Η Ελλάδα εξάγει σχεδόν το 50% του ελαιολάδου που παράγει. Μόνο το 5% των εξαγωγών είναι εμφιαλωμένο ελαιόλαδο Το 75%  των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου από την Ελλάδα έχει προορισμό στην Ιταλία
Η Ιταλία εισάγει από την Ελλάδα το 37,5% της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου που παράγεται στην Ελλάδα!
Το 39% της συνολικής ποσότητας των εισαγωγών ελαιολάδου στην Κίνα προέρχεται από την Ιταλία και μόνο το 7% από την Ελλάδα.
- Κατά την περίοδο 2010-2011, ο Έλληνας παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (€1,94/kg) να μειώνεται κατά 5%.
- Αντίθετα την περίοδο 2010-2011, ο Ιταλός παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (€3,90/kg) να αυξάνεται κατά 44%.
Ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού ελαιολάδου έχει τέτοια περιεκτικότητα σε φαινόλες, οι οποίες του επιτρέπουν να έχει ισχυρισμό υγείας ότι προστατεύει από την οξείδωση της χοληστερόλης και βοηθά στην υγεία των αγγείων. Όμως μόνο ελάχιστο μέρος του τυποποιείται έτσι,  για να  πουλιέται ως φάρμακο σε φαρμακεία και ακριβά καταστήματα στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ένα τέτοιο ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας πουλιέται πάνω από 80 ευρώ το κιλό, σήμερα σε πολλά σημεία στην Νέα Υόρκη. Η ημερήσια σύσταση είναι να καταναλώνουμε 25-30 ml ημερησίως.
Μια τέτοια παρέμβαση θα σήμαινε έσοδα για τον παραγωγό περίπου 1,5 δις. Δηλαδή 10 φορές περισσότερα από ότι βγάζει τώρα.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται από κοινού σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η σημαντική δυσχέρεια των χρηματοδοτήσεων από τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας. Το γεγονός αυτό που έχει επιταθεί με την κρίση δυσκολεύει τις επενδύσεις σε νέα τεχνολογία και την γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επίσης, οι συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δράσεις για να υποβοηθήσουν τις εξαγωγές και το άνοιγμα νέων αγορών και αυτό εμποδίζει την στρατηγική προσέγγιση των προβλημάτων του κλάδου και οδηγεί σε αδυναμία ολοκληρωμένης πρόσβασης σε διεθνή δίκτυα πωλήσεων.
Αυτό που κάνουμε σήμερα μοιάζει με το να θέλει το αστέρι της Μπάγερν ο Ολλανδός Ρόμπιν, να θέλει να παίξει τσάμπα στον Παναιτωλικό και ο πρόεδρος του Παναιτωλικού να λέει: Ωχ μωρέ, τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου