Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Βιοηθική

Ψάχνοντας και πετώντας διάφορα χαρτιά που βρίσκονταν στις βιβλιοθήκες και στα συρτάρια από το 2000 που μπήκαμε σε αυτό το κτίριο , πέφτω πάνω σε μια ομιλία μου. Δεν έγραφε πότε. Μάλλον από μάθημα το 2003' . Διαβάζω:
'Ο όρος Βιοηθική όλο και περισσότερο αποκτά ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και αυτό δείχνει την πάλη της κοινωνίας με τα επιτεύγματα του ανθρώπου ή με άλλα λόγια την κριτική που υφίσταται η στάση του ανθρώπου στο αξίωμα : Έχω το δικαίωμα να κάνω ότι μπορώ.

Η λέξη ηθική εδώ και πολλά χρόνια , όπως είχε πει ο καθηγητής Jean Bernard Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Βιοηθικής της Γαλλίας, έδειχνε να έχει περιπέσει σε αχρηστία.
 Σήμερα ενώ η ηθική ως φρόνημα δεν βρίσκει απήχηση αναβιώνει ως κώδικας συμπεριφοράς, δηλαδή με την επιστημονική πρόοδο ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τη σωστή χρήση των επιτευγμάτων της έρευνας γεγονός που συνεπάγεται το καθήκον πρόληψης των παρενεργειών της.
Η διείσδυση της τεχνολογίας στην γενετική και την βιολογία γεννούν πλέον βαβελική αλαζονεία και φέρνουν τον άνθρωπο όσο ποτέ κοντά στο ρόλο του θεού και όσο ποτέ μακριά του. Προβλήματα όπως ο σεβασμός του αυτεξούσιου, τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου, η συμφυΐα ψυχής και σώματος, η ισορροπία ανάμεσα στην αλήθεια και την φιλανθρωπία αν απαντηθούν ενδέχεται να φωτίσουν τα διλήμματα που γεννούν οι μεταμοσχεύσεις, η εξωσωματική, η γονιδιακή θεραπεία μα κυρίως κάθε συζήτηση για την βιοηθική συνεισφέρει στη θέση οτι κανένας λόγος δεν είναι αλάνθαστος'.
Νομίζω ότι 13 χρόνια μετά είναι ακόμη επίκαιρα......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου