Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Οι πρώτοι «Ολυμπιακοί Αγώνες» Ελαιόλαδου στην Αρχαία Ολυμπία

Ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η δρ Ελένη Μέλλιου, εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό. Φωτογραφία Κώστας Κατσίγιαννης
Οι πρώτοι «Ολυμπιακοί Αγώνες» Ελαιόλαδου στην Αρχαία Ολυμπία



Στη χώρα μας το πρώτο επιστημονικό συνέδριο για το ελαιόλαδο έγινε πρόσφατα στην Αρχαία Ολυμπία με πρωτοβουλία του ιατρού δρος Jose Amerigo από τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοκανθάλης. Ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Ελένη Μέλλιου, εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό ανέλαβαν τη διοργάνωση, μια και είναι οι μοναδικοί «διάσημοι» έλληνες ειδικοί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το ερευνητικό τους έργο πάνω στο ελαιόλαδο.


«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε την ιδρυτική συνάντηση πέρυσι το καλοκαίρι στη Ζάκυνθο υπό πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας. Η δεύτερη συνάντηση έγινε τον Οκτώβριο του 2015 στην Ισπανία και το ετήσιο συνέδριο του 2016 έγινε πραγματικότητα αρχές Ιουνίου στην Αρχαία Ολυμπία» μου εξηγεί η Ελένη Μέλλιου.
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλα συνέδρια για το ελαιόλαδο ήταν ότι για πρώτη φορά συνδυάστηκε με έναν διαγωνισμό, τον Olympia Health & Nutrition Awards. Καθώς το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ανακαλύψει τη μέθοδο που μετρά τα θεραπευτικά μυστικά του ελαιολάδου, η δρ Ελένη Μέλλιου είχε την ιδέα να συνδυαστούν οι επιστημονικές ανακοινώσεις με έναν διαγωνισμό ο οποίος θα βασιζόταν σε επιστημονικές μετρήσεις και αναλύσεις των συστατικών του ελαιολάδου.

Συνολικά υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό 565 δείγματα από 325 παραγωγούς/εταιρείες και όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, το Μαρόκο και την Ουρουγουάη. Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότερα από 400 άτομα. Ηταν εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι 80% των συμμετεχόντων στο συνέδριο και στον διαγωνισμό ήταν νέοι, δυναμικοί, μορφωμένοι Ελληνες που μέσα στην εποχή της κρίσης αποφάσισαν να στραφούν στην πρωτογενή επιχειρηματικότητα.

Παγκόσμιες αποδείξεις για την υγεία από τα συστατικά του Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολύ υψηλού επιπέδου εργασίες που έδειξαν όλες τις πρόσφατες ανακαλύψεις στο θέμα «υγεία και ελαιόλαδο». Σε όλες τις μελέτες φάνηκε ότι οι προστατευτικές για την υγεία ιδιότητες του ελαιολάδου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις μοναδικές φαινόλες που αυτό περιέχει και που δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο τρόφιμο.
«Οι αναλύσεις έγιναν με τη μέθοδο NMR που έχουμε ανακαλύψει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την οποία μπορούμε να μετράμε όλα τα ευεργετικά φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου με μεγάλη ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Ετσι, όταν ένα ελαιόλαδο βραβεύεται, σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν ξαναελεγχθεί θα δώσει τα ίδια αποτελέσματα. Πρόκειται για τον πιο αντικειμενικό τρόπο βράβευσης, πολύ διαφορετικό από τους διαγωνισμούς γεύσης που πάντα έχουν έναν υποκειμενικό χαρακτήρα» διευκρινίζει ο Προκόπης Μαγιάτης.

Οι ομιλίες και τα νεότερα δεδομένα Ο δρ Jose Amerigo, ιδρυτής της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS), μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 3 χρόνια στον συνδυασμό της υγείας και της γαστρονομίας με την ελαιοκανθάλη και τις άλλες συναφείς φαινόλες που βρίσκονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στη μεσογειακή διατροφή. «Ο στόχος της OIS είναι να συνδυάσει την πρακτική και την κλινική έρευνα για να αποδείξει και να διαδώσει τις βιολειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τη χρήση του μέσω των κατάλληλων γαστρονομικών συνδυασμών» όπως τόνισε ο ίδιος.
Ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, αντιπρόεδρος της OIS, παρουσίασε τα βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards για τη διάκριση των ελαιολάδων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.
Ο Dan Flynn από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - UC Davis Olive Center έδωσε μια ομιλία για την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη φαντασία στην εμπορία και στο μάρκετινγκ των ελαιολάδων πλούσιων σε ελαιοκανθάλη, προκειμένου να κερδηθεί ένα τμήμα της προσοδοφόρας αγοράς βιολειτουργικών τροφίμων στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις τους είναι στα ύψη.

Ο καθηγητής Eric Tangalos από τη Mayo Clinic αναφέρθηκε στην αύξηση των ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και τις επιπτώσεις της στα άτομα και στις οικογένειές τους. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτής της νόσου και πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα προληπτικά μέτρα, όπως o δραστήριος τρόπος ζωής και η σωστή διατροφή με τη χρήση ελαιολάδου σε συνδυασμό με φαρμακευτικές θεραπείες.
Ο καθηγητής John William Newman από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κέντρου Western Human Nutrition Research Center στο Davis της Καλιφόρνιας περιέγραψε την κλινική έρευνα που διεξήχθη σχετικά με την επίδραση λαδιού πλούσιου σε ελαιοκανθάλη στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων του αίματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το λάδι αυτό έχει επίδραση στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων του αίματος παρόμοια με της ουσίας ιβουπροφαίνη.
Η δρ Ελένη Μέλλιου παρουσίασε την ανακάλυψη μιας νέας ποικιλίας ελιάς που βρέθηκε στην περιοχή της Ολυμπίας και της Γορτυνίας. Η ποικιλία αυτή υπάρχει στην περιοχή για περισσότερα από 1.500 χρόνια όπως φαίνεται από ορισμένα γηραιά δένδρα, αλλά παρέμενε παραμελημένη και χωρίς κάποιο επίσημο όνομα (ήταν γνωστή ως ντόπια λαδολιά ή χωραΐτικη).

Η δρ Μέλλιου πρότεινε η ποικιλία να ονομαστεί «ολύμπια» επειδή ανακαλύφθηκε στις περιοχές γύρω από την Ολυμπία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παράγει πολύ ελαιόλαδο με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.

Ο δρ Ramon Estruch, σύμβουλος Παθολογίας στη Hospital Clinic της Βαρκελώνης, εξήγησε τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής μελέτης «PREDIMED», από την οποία προκύπτει σαφώς ότι διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη που προέρχονται από το ελαιόλαδο είναι καλύτερη για την καρδιαγγειακή υγεία από ό,τι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αποδείχθηκε επιτυχής σε ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ο καθηγητής Stefanos Kales από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρουσίασε τη μελέτη που έχει ξεκινήσει σε 1.000 πυροσβέστες στις ΗΠΑ οι οποίοι θα ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή με επιλεγμένα ελαιόλαδα.

Η καθηγήτρια Amal Kaddoumi από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μονρόε περιέγραψε τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνάς της σχετικά με την επίδραση των ελαιολάδων με υψηλή ελαιοκανθάλη στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των μελετών της υποστηρίζουν την ευεργετική και προστατευτική δράση του ελαιολάδου έναντι της AD (νόσος Αλτσχάιμερ) και CAA (εγκεφαλική αμυλοειδής αγγειοπάθεια).

Η Mary Flynn, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, ανέλυσε τα οφέλη της διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο. Στην ομιλία της «Αφήστε τα τρόφιμα να είναι τα φάρμακά σας και αφήστε τα φάρμακα να είναι τα τρόφιμά σας» η δρ Flynn εξέφρασε την άποψή της ότι ίσως το ελαιόλαδο είναι περισσότερο φάρμακο παρά τρόφιμο.
Ο δρ Bouaziz εξήγησε πώς η Τυνησία έχει αναπτύξει την παραγωγή ελαιολάδου με βάση την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη για την υγεία και ότι εκεί συνυπάρχουν οι σύγχρονες γεωργικές και παραδοσιακές μέθοδοι αρμονικά.

Η πρωτιά του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Η συνεχιζόμενη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τονίστηκε από πολλές παρουσιάσεις. Η σταθερότητα των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου κάτω από διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης παρουσιάστηκε από την Aννια Τσολάκου, η βελτιστοποίηση του τεστ Aristoleo και η σύγκρισή του με τις μεθόδους Folin και NMR από την Ηλιάνα Καλαμπόκη.
Η επίδραση του χρόνου και της θερμοκρασίας μάλαξης στο φαινολικό περιεχόμενο του λαδιού από τον Παναγιώτη Διαμαντάκο. Ο καθηγητής Feliciano Priego από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα παρουσίασε μια νέα μέθοδο LC-MS/MS για τη μέτρηση της ελαιοκανθάλης η οποία ήδη χρησιμοποιείται στην εν εξελίξει έρευνα για τη βιοδιαθεσιμότητα της ελαιοκανθάλης που πραγματοποιείται από τον καθηγητή Li Li Ji στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η δρ Λάγουρη παρουσίασε μια νέα μέθοδο online παρακολούθησης της ποιότητας του ελαιολάδου, ενώ ακόμα μίλησαν οι Κωνσταντίνος και Απόστολος Κυριτσάκης καθώς και ο καθηγητής Γκέρτσης από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ο καθηγητής Δημόπουλος από το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Τέλος παρουσιάστηκαν από τη δρα Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης σχετικά με τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο διαγωνισμός και το συνέδριο θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα. Του χρόνου θα γίνει στην Ισπανία και το 2018 στις ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε όμως κάθε τέσσερα χρόνια, τις ολυμπιακές χρονιές, να πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία. Στόχος των επιστημόνων είναι να καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελαιολάδου στον κόσμο, γνωστός και ως «Ολυμπιακοί Αγώνες Ελαιολάδου».

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ Χρυσό βραβείο: The Governor - Olive Fabrica Σπύρος & Γιώργος Δαφνής
Αργυρό βραβείο: Gloria Olivae - Divinus
Κορνιλάκης Παναγιώτης
Χάλκινο βραβείο: Therianos Family
Θεριανός Δημήτρης

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΥΓΕΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣΧρυσό βραβείο: Drop of Life - The Greek Olive Estate
Οικ. Μαθιόπουλου
Αργυρό βραβείο: Πηρούνιας Μάνος
Χάλκινο βραβείο: Asklepios
Δρεμέτσικας Αντώνης

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
ΧΡΥΣΟ - ΑΣΗΜΕΝΙΟ - ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
1. Molino de Zafra, Ισπανία
2. Gaea Foods, Ελλάδα
3. Castillo de Canena, Ισπανία

ΠΡΩΤΟ - ΔΕΥΤΕΡΟ - ΤΡΙΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

1. Palacio de los Olivos, Ισπανία
2. Καμπούρης Ιωάννης, E-La-Won
3. Oleicola Jaen, Ισπανία

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία και τα καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδα στοhttp://olympiaconference.gr/awards

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου