Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Υπάρχουν ένοχοι για τις καταστροφές από θεομηνίες;;



Θα ήταν αφελές να πιστέψομεν ότι οι δραματικές καταστροφές που επέρχονται μετά από  καταιγιστικές βροχές οφείλονται αποκλειστικώς και  μόνον στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα φυσικά αυτά φαινόμενα  έχουν την ένοχην  πηγήν τους.  Γνωρίζομεν πάντως ότι κάποτε θα έλθουν. Δεν πρέπει να είμεθα πάντα  προστατευμένοι και εν αμύνη;;;
Οι βροχές ισχυρές ή ελαφρότερες που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους μπορούσαν σίγουρα να αντιμετωπισθούν. Η αντιμετώπιση θα γινόταν αν η πολιτεία είχε δείξει το στοιχειώδες ενδιαφέρον. Και αυτό  έγκειται  στο ότι κάθε χρόνον έπρεπε να γίνονται έργα  για αντιμετώπιση  τυχόν ακραίων φαινομένων. Μερικά από τα αίτια των πλημμυρών είναι.

n  Καθαρισμός της κοίτης των χειμάρρων επί μονίμου βάσεως. Κάτι τέτοιο  δεν γίνεται ποτέ.
n  Τα φρεάτια επί των οδών των πόλεων εκτός του ότι είναι πάντα φραγμένα είναι και τελείως ακατάλληλα. Το μήκος των 0.60 εκατοστών του μέτρου είναι  ανεπαρκές. Έπρεπε να είχαν μήκος τεσσάρων μέτρων.
n  Οι προσχώσεις που έγιναν στις παραποτάμιες περιοχές για να δημιουργηθούν  οικόπεδα και να κτισθούν εν συνεχεία σπίτια με την ανοχήν της πολιτείας για λόγους ψηφοθηρικούς είναι βασική αιτία πλημμυρών οικιών και αγρών, με απόλυτη ευθύνην της Πολιτείας.
n  Η ύπαρξη χαμηλών γεφυριών σε χεμάρρους εντός πόλεων και το άμεσον φράξιμον αυτών από κλαδιά ή άλλα φερτά υλικά είναι βασική αιτία πλημμυρών. Η ενοχή της πολιτείας μεγάλη.
n  Οι πρόχειρες κατασκευές δρόμων, η παραμονή υλικών προς χρήση ή προς απομάκρυνση εντός κατωκοιμένων περιοχών  είναι αιτία πλημμυρών.
n  Κτηνοτρόφος έχασε μεγάλον αριθμών ζώων. Αν είχε πάρει άδεια ποιμνιοστασίου οι υπεύθυνοι ήλεξαν τον χώρον, αν σε περίπτωση καταιγίδας  προστατεύεται από πλημμύρες;
n  Πολίτες, αλλά και μικρές τοπικές εφημερίδες αναφέρουν συχνότατα  μεγάλες ελλείψεις που χρήζουν αποκαταστάσεως. Ουδείς τους ακούει. Και  ιδού τα αποτελέσματα.
n  Οι μεγάλες οδικές αρτηρίες με τα δις εκατομμύρια κόστους, από αναθεωρήσεις κλπ. απεδείχθη ότι δεν γίνονται με υπευθυνότητα. Ποίοι τα παραλαμβάνουν;;
Τα αίτια με ενοχήν της πολιτείας είναι πολλά. Πρέπει να επισημανθεί η κρατική ευθύνη σε πρώτην φάση. Και μετά η ακρότητα των φαινομένων. Την  ευθύνην της πολιτείας αποκαλύπτει περιτράνως η αποστροφή καταστραφείσης από τις πλημμύρες οικοκυράς στην Ηλεία σε δημοσιογράφον.
«Να μη τολμήσει  πολιτικός να έλθει εδώ κάτω»!!!!
 Αυτό τα λέει όλα. Και  πρέπει να το προσέξομεν πάντες. Δηλοί ότι ελλείπει η πρακτική  πρόληψη προστασίας από ακραία φαινόμενα λόγω μη εκτελέσεως αναγκαίων έργων. Η αδιαφορία αναφέρεται σε όλους τους πολιτικούς διαχρονικώς. Αλλά και ο Αθηναϊκός Τύπος ή οι Τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ευθύνην. Δεν αναδεικνύουν τα κενά παρά τις αναφορές των κατοίκων. Για τον σκύλον στην πλατεία Αμερικής το  ακούσαμεν 500 φορές!!! Τα βιογραφικά των  τρομοκρατών εθελοντών αυτοκτονίας στην Γαλλίαν και τις Βρυξέλλες, αλλά και τις απεχθείς «φάτσες» τους τις είδαμεν πάνω  από 1.000 φορές!
Η ανάδειξη των επικινδύνων  σημείων για  πρόκληση πλημμυρών όταν επισημανθεί πρέπει να εκτελείται  αμέσως από την πάντα κωφεύουσαν πολιτείαν.
Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου