Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Οι επιδέξιοι αγωνιστές της ζωής και το τίμημα της νίκης

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς δημιουργία και δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς προσπάθεια και δεν υπάρχει προσπάθεια χωρίς αγωνιστή.
Τα περισσότερα πράγματα που έχουμε επιδιώξει στη ζωή μας δεν ήρθαν απλά από τύχη -ακόμη κι αν πιστεύουμε πως κάποιοι είναι τυχεροί- γιατί αυτό δε συμβαίνει ακριβώς έτσι.
Όταν κάποιος κερδίζει ένα λαχείο δε του κάνει χάρη ο Θεός, αλλά του δίνει έναν αγώνα που θα πρέπει να αναδειχτεί επιδέξιος αγωνιστής για να το κρατήσει. Τα δώρα που τόσο τυχαία ή εύκολα φαίνεται ν’ αποκτάμε στη ζωή μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία γραμμή εκκίνησης που σηματοδοτούν την ποιότητα της αξιοποίησής τους.
Κάθε «τυχαίο» δώρο είναι και μία ευκαιρία να αναρωτηθούμε αν είναι αυτό που θέλουμε στη ζωή μας και ποιος είναι ο στόχος μας. Τι γινόμαστε μέσα από αυτό και πως βοηθά την εξέλιξη τόσο της δικής μας ζωής όσο και των άλλων.
Υπάρχουν όμως και αγωνιστές που στοχοποιούν αυτό το δώρο που θέλουν ν΄αποκτήσουν και προχωρούν στο δρόμο τους προσπαθώντας να επιτύχουν στα σχέδιά τους.
Ωστόσο το δρόμο της απόκτησης δε θα τον βρει ο αγωνιστής σπαρμένο με ρόδα αλλά με προκλήσεις και θα πρέπει να επιλέξει σύμφωνα με τις αξίες του μέσα από ποιο δρόμο θα το αποκτήσει.
Υπάρχει ένα δυναμικό τρίγωνο που αναπτύσσεται ασκώντας πιέσεις τόσο στο ίδιο το άτομο που επιδιώκει την επιτυχία του αγώνα όσο και στο περιβάλλον του. Αυτό περιλαμβάνει το χρόνο, την ενέργεια και τη σημασία.
Μπαίνοντας λοιπόν στον καθημερινό αγώνα καλείται ο καθένας να προσδιορίσει πόσο χρόνο καταναλώνει για να πετύχει αυτό που θέλει, πόση και τι είδους ενέργεια του αποσπά και σε τι εξελίσσεται ο αγωνιστής επιδιώκοντας το στόχο του.
• Μήπως ο χρόνος του στερεί τη δυνατότητα να εξελιχθεί και σε άλλα επίπεδα;
• Μήπως έχει μονοδιάστατη μορφή, οπότε και να το πετύχει θα είναι ακρωτηριασμένος συναισθηματικά και μόνο επιτυχημένος επαγγελματικά;
• Μήπως η ενέργεια που απαιτεί ο στόχος του δημιουργεί αίσθημα κόπωσης;
• Μήπως η προσωπικότητά του αλλάζει και απομακρύνεται από το αυτό που ήταν ή θα ήθελε να είναι;
Οι αγώνες είναι πολλοί στη ζωή καθώς και τα πεδία δράσης. Κάθε φορά καλούμαστε να αναλάβουμε δράση σε πολλούς τομείς αλλά και κάθε φορά δεν είναι απαραίτητο σε κάθε κάλεσμα να απαντάμε θετικά.
Ας έχουμε το κουράγιο να ψάξουμε που μας οδηγεί ο κάθε στόχος και αν είναι το αποτέλεσμα αυτό που μας καθορίζει τόσο στο παρόν όσο και το μέλλον γιατί τότε θα ξέρουμε από καρδιάς πως αξίζει κάθε τίμημα. Τότε και μόνο τότε μπορούμε να αντέξουμε κάθε ψυχικό φορτίο που απαιτεί κάθε στόχος.

Ξένια Γιαννάκη

Εκπαίδευση, Ψυχολογία, Life Coaching
www.lifeshare.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου