Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Δημ. Κουρέτας: Οι διατροφικές πλάνες που μας έχουν "παραμυθιάσει"


Ποιοι είναι οι μύθοι των τροφίμων; Τι κάνουμε λάθος στη διατροφή μας; Πόση σημασία δίνουμε στην αξία της ελληνικής γης στο τραπέζι μας;
Τα παραπάνω ερωτήματα στάθηκαν αφορμή για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πατρινό καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος μαζί με τον σεφ Ηλία Μαμαλάκη παρουσίασαν το Σάββατο στην αχαϊκή πρωτεύουσα το βιβλίο τους «Τρώμε και Ομορφαίνουμε».
"Οταν ο άνθρωπος επιλέγει σωστές τροφές, ομορφαίνει. Τα αποτελέσματα πολλών εργασιών δείχνουν πως αν τρώμε σωστά, αυτό αποτυπώνεται π.χ. στα μαλλιά ή στα δόντια μας και όταν τρώμε σωστά δεν σημαίνει ότι θα παχύνουμε", επισημαίνει.
Σχετικά με τους μύθους των τροφίμων που εσφαλμένα έχουν καθιερωθεί, φέρνει παράδειγμα τα αυγά:
"Λέμε ότι δεν πρέπει να τρώμε αυγά όταν έχουμε χοληστερόλη ή επειδή προσθέτουν βάρος. Είναι 100% ψέμα, διότι έχει φανεί πως μπορεί να τρώει κάποιος δύο με τρία αυγά την ημέρα και να είναι πολύ υγιής για χρόνια. Το αυγό είναι μία τροφή που δίνει περίπου ογδόντα θερμίδες, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πολλή πρωτεϊνη και μπορεί να καταναλωθεί σε περιπτώσεις υπέρτασης και διαβήτη.
Ποια είναι τα μυστικά για να μένουμε στα κιλά μας; Ενα χαρακτηριστικό κρύβεται στις πατάτες. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, όταν τις βράσουμε, τις βάλουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και στη συνέχεια τις καταναλώσουμε, τότε παχαίνουν πολύ λιγότερο αφού από την ψύξη (μετά το βρασμό) δημιουργείται άπεμπτο άμυλο.
Η απομυθοποίηση των υπερτροφών
Οι υπερτροφές (superfoods) κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά υποσχόμενες "μαγικές" ιδιότητες όπως ευεξία, απώλεια ή διατήρηση βάρους, ωστόσο αμφισβητούνται.
"Σχετικά με τις υπερτροφές τα όσα διαφημίζονται είναι επιστημονικά αναληθή όσον αφορά τη σοβαρότητα τους. Για τη βελτίωση της υγείας η χώρα μας έχει την καλύτερη υπερτροφή: Την κορινθιακή σταφίδα που δεν συγκρίνεται με καμία και θα έπρεπε να προβάλλεται. Αντιθέτως παρουσιάζονται εκτεταμένα το γκότζι μπέρι, το πράσινο τσάι κ.α που έχουν κυρίως μαρκετίστικη αξία και όχι πραγματική".
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κουρέτας στάθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες της ξηρής μυζήθρας και της ντομάτας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των ελληνικών σταφυλιών.
Τι κινδύνους όμως μπορεί να κρύβει η υπερκατανάλωση τους; "Πολλές από τις υπερτροφές λαμβάνονται χωρίς σκεπτικό. Από εργασίες, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει αποδειχθεί πως όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο αντιοξειδωτικά, κάνουν κακό. "Μπορεί να δημιουργήσουν τα ίδια ελεύθερες ρίζες ενώ παράλληλα μειώνουν τις ενδογενείς αποθήκες", τονίζει ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και προσθέτει:
"Ακούμε συνεχώς σε διαφημίσεις για τα Ω-3. Πως πρέπει να παίρνουμε μουρουνέλαιο για να είμαστε γεροί και ο κόσμος δεν ξέρει πως προέρχεται από τη Νορβηγία με προβλήματα μόλυνσης στο σολομό. Την ίδια στιγμή τα ελληνικά μύγδαλα, σε ποσότητα 30 γραμ. προσφέρουν τα ίδια Ωμέγα 3 και πολύ καλύτερα από πλευράς δράσης.
"Ακολουθήστε την εποχικότητα"
Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα συστατικό από τη διατροφή μας, επιβεβαιώνει ο κ. Κουρέτας.
"Ιδανική διατροφή σημαίνει απ' όλα και λίγο ενώ είναι βασικό να ακολουθούμε την εποχικότητα. Δηλαδή χωριάτικη σαλάτα το καλοκαιράκι και μαρούλι με λεμόνι την άνοιξη. Ο,τι μας δίνει η ελληνική φύση".
Στο ερώτημα εάν οι έλληνες πλέον ενημερώνονται για την υγιεινή διατροφή με αφορμή τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, ακόμη και στην παιδική ηλικία, ο καθηγητής απαντά πως ο κόσμος "ψάχνεται" με λάθος τρόπο. "Ακούει διάφορα, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Ο ρόλος του κράτους είναι ανύπαρκτος και η διατροφή θα έπρεπε να είναι μάθημα στα σχολεία".
ΔΩΡΑ ΚΡΙΜΠΑ

Από την έντυπη έκδοση (ΠτΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου